איך פותחים עוסק פטור?
אם לגשת לרואה חשבון מתמחה בעוסקים פטורים, אפשר לחסוך בקלות לא רק באלפי שקלים בתשלומי מיסים מיותרים, אלא גם לחסוך זמן רב ששווה יותר מכסף, לא ניתן להחזיר
- שלב 1 - עושים תוכנית עסקית - מומלץ לעשות תוכנית מינימלית לפחות עם תמחיר והגדרת קהל הנכונים.
- שלב 2 - פותחים תיק במע"מ - צריך לגשת לתחנת מע"מ לפי מקום מגורים, למלא נכון טופס 821.
- שלב 3 - פותחים תיק במס הכנסה - צריך להגיש למס הכנסה טופס 5329, חשוב לוודא שהטופס התקבל.
- שלב 4 - פותחים תיק בביטוח לאומי - חשוב למלאה טופס 6101 עם בעל מקצוע ללא טעויות ולהגיש.
- שלב 5 - מכינים קבלות - נפרט בהמשך איפה משיגים קבלות לעוסק פטור.
- שלב 6 - משווקים ומוכרים - מפעם לפעם אתם תשרפו את תהליך פרסום ומכירה שלכם, תהיו מדויקים.
- שלב 7 - מנהלים ספרי קבלות - חובה לפי חוק לשמור על עקביות מספרי קבלות ותאריכים.
- שלב 8 - מנהלים הנהלת חשבונות - חובה לפי חוק לעשות רישום להכנסות והוצאות בספרי חשבוניות.
- שלב 9 - עושים מעקב על הכנסות - מומלץ לעשות מעקב כמה אתם מכניסים כל חודש.
- שלב 10 - משפרים תוצאות - מפעם לפעם תגדירו יעד לשיפור בגובה הכנסות על מנת לגדול.
כתבנו מדריך מפורט בנושא פתיחת תיק עוסק פטור, ונשמח להפנותכם אליו לקריאה מורחבת >>>
איפה משיגים קבלות
פנקסי קבלות לעוסק פטור ניתן להשיג באחת האפשרויות:
- בית דפוס - ניתן לרכוש בכל בית דפוס קבלות שמות, מודפסות עם שם העסק, מספר עוסק (מס' תעודת זהות), פרטי קשר ואפילו לוגו שלכם.
- חנות לציוד משרדי - ניתן לקנות קבלות סטנדרטיות ללא שם מספר עוסק ופרטי קשר. אבל אז אתם חייבים לעשות חותמת עם אותם פרטים (שם, מספר עוסק, פרטי קשר)
- תוכנה להפקת מסמכים - היום קיימות מגוון תוכנות ומערכות להפקת מסמכים דיגיטליים. רק חייבים לוודא שהמערכת מאושרת ע"י רשות המיסים בישראל.
מה הם החובות של עוסק פטור
- לפתוח תיק ברשויות - כמו כל בעל עסק, עוסק פטור חייב בפתיחת תיק במע"מ, במס הכנסה ובביטוח לאומי. (בהמשך נפרט איך).
- להפיק קבלות - בקבלת כל תקבול מלקוח, אם זה כסף מזומן, צ'קים, אשראי, העברה בנקאית, ענק דיגיטלי, עוסק פטור חייב להפיק קבלה למשלם מידי. בקבלה חובה לציין פרטי לקוח ואופן התשלום. יש להדגיש, עוסק פטור יכול להפיק קבלה בלבד.
- לנהל ספרי חשבונות - כמו כל עסק, גם עוסק פטור חייב בניהול ספרי חשבונות בהתאם לחוק ניהול ספרים. בנוסף לפנקס קבלות עוסק פטור חייב בניהול פנקס הזמנות, יומן מטופלים, ספר עבודות ועוד.
- לנהל הנהלת חשבונות - חלק מניהול ספרים בעסק של עוסק פטור חייב בניהול הנהלת חשבונות פשוטה, חד צידית. רישום של הכנסות בהתאם לקבלות ורישום הוצאות בהתאם לאסמכתאות תשלום (קבלות וחשבוניות). הנהלת חשבונות ניתן לערוך בספר תקבולים ותשלומים בשיטה הישנה או בשיטה מודרנית בתוכנת הנהלת חשבונות מאושרת על ידי רשויות המס. חייבים להדגיש אסור לנהל הנהלת חשבונות של עוסק פטור באקסל מאחר ואקסל ניתן לשנות נתונים בקלות בלי שהשינו נרשם. כאשר בספר תקבולים ותשלומים, או תוכנות מאושרות להנהלת חשבונות לכל רישום וגם שינוי יש רישום שלא ניתן למחוק.
- לשלם מס הכנסה - כמו כל תושב ישראל בעל עסק חייב בתשלום מיסים. מס הכנסה משלמים אחוז בהתאם למדריגות מס (אחוזי מס) מתוך "הכנסה חייבת". (הכנסה חייבת = רווח עסק+משכורת). זאת אומרת שאם יש לכם הכנסות משכורת וגם רווח בעסק כל זה נחשב ל"הכנסה חייבת" וממנה משלמים מיסים. (רווח העסק = הכנסות - הוצאות עסק).
- לשלם ביטוח לאומי - גם כאן כל תושב ישראל בעל עסק חייב בתשלום ביטוח לאומי כדי להמשיך לקבל הטבות כמו ביטוח לאומי וגם קופות חולים. גם כאן ביטוח לאומי משלמים אחוז בהתאם למדריגות ביטוח לאומי (אחוזי ביטוח לאומי) מתוך "הכנסה מבוטחת". (הכנסה מבוטחת = הכנסה חייבת בהתאם לסעיף קודם).
- הצהרת הכנסות - פעם בשנה, במהלך חודש ינואר, עוסק פטור חייב בדיווח למע"מ על סה"כ הכנסות/מחזור העסקאות בגין שנת המס הקודמת. ניתן לעשות דבר באזור אישי באתר רשות המיסים במערכת מע"מ.
- דוח שנתי - כמו כל עסק פעם בשנה חייב עוסק פטור בהגשת דוח שנתי, למס הכנסה. דוח נקרא דין וחשבון על הכנסות לשנת מס טופס 1301.
- הצהרת הון - פעם ב- 6 שנים, ולפעמים יותר, עוסק פטור חייב בהגשת הצהרת הון למס הכנסה, כאשר הצהרת הון מורכבת מה נכסים והתחייבויות.
מה הם יתרונות של עוסק פטור?
מחיר נמוך
עוסק פטור יכול לתמחר שירותים או מוצרים במחיר נמוך יותר, בהשוואה לעוסק מורשה למשל, מאחר והוא פטור מגבייה של מע"מ בסך 17%. עובדה הזאת הופכת את הלקוחות שלו להיות פטורים ממע"מ, ולשלם פחות. הדבר מתאים ללקוחות פרטיים בלבד, ללקוחות עסקיים זה לא משנה כי הם מזדכים על מע"מ שהם משלמים ומקבלים חזרה.
תשלום מס נמוך
עוסק פטור לא מקזז מע"מ תשומות מתשלומים בגין הוצאות ורכישות ציוד. סכום המע"מ מתווסף לסכום ההוצאות, ומקטין את הרווח ותשלום מס הכנסה וביטוח לאומי.
אין התעסקות
במהלך השנה אין הרבה דיווחים למע"מ, דיווח היחיד למע"מ פעם בשנה בלבד.
הנהלת חשבונות פשוטה
יתרון ענק כאשר הנהלת חשבונות אצל עוסק פטור היא פשוטה ולא דורשת הרבה שעות עבודה.
עלות טיפול נמוכה
מאחר לעוסק פטור אין הרבה דיווחים במהלך שנה, עלויות הטיפול בהנהלת חשבונות וראיית חשבון לדוחות השנתיים הן נמוכות יותר יחסית.
מה הם החסרונות של עוסק פטור?
הגבלה במחזור
עסק של עוסק פטור מהתחלה מוגדר כעובד, מאחר ועוסק פטור מוגבל במחזור, הדבר לא מאפשר מהותית להעסיק עובדים ולהפוך עסק למנגנון העסקי. גורם להשפיע בצורה פסיכולוגית על ההתפתחות העסקית עתידית.
תדמית
לעוסק פטור קיימת תדמית של עסק קטן ולא רציני. בפועל קיימים ארגונים שלא עובדים עם עוסקים פטורים מסיבה שעסק לא רציני ולא יכול לספק אחריות לשירות או מוצר, הדבר לא תמיד בצדק.
סיכון
במידה ומחזור העסקאות בשנה מסוימת עולה על תקרה, עוסק פטור חייב לשלם מע"מ על חלק החייב. עוסקים בדרך כלל מודעים לאחר ביצוע עסקאות, כאשר המע"מ לא נגבה מלקוחותיהם. במקרים כאלו עוסק פטור משלם כסף מהכיס הפרטי.
רווחיות קטנה
רווחיות של עוסק פטור קטנה יותר מסיבה שהוא לא מקזז מע"מ תשומות מתשלומים בגין הוצאות ורכישות ציוד. סכום המע"מ מתווסף לסכום ההוצאות, ומקטין את הרווח.
בנושא זה ראו גם את מאמרנו בנושא דו"ח רווח והפסד >>>
אין מעקב על תוצאות
עובדה לדיווח רק פעם בשנה ולא פעם בחודש, לעוסק פטור אין מעקב שוטף על הכנסות וגם על רווחיות, הדבר גורם לחוסר ביטחון וגם חוסר ידיע על רווחים אמיתיים של העסק.
טעויות של עוסק פטור
- להתחיל בלי לתמחר - אחד העיות שלעלי עסקים במיוחד עוסקים פטורים, זה להתחיל לעבוד כעוסק פטור בלי לעשות תמחיר נכון ומדויק: כמה עולה לכם מוצר? כמה עולה לכם שירות? בכמה צריך למכור על מנת להרוויח?
- הגבלה בהתפתחות - פסיכולוגית הגבלה במחזור שפטור ממע"מ מגביל בעלי עסקים להתרחב ולגדול, חשוב לא לפחד לעבור על מחזור לפרוץ את הגבולות. אסור לומר משפט 'אני לא רוצה לעבור את תקרת המחזור'.
- קבלות בוורד - הרבה בעלי עסקים בלי לבדוק מפיקים קבלות בתוכנת וורד, ערכים מסמך ומדפיסים ללקוח. דבר אסור לפי חוק, בביקורת מס הכנסה הראשונה עסק מקבל "אי עמידה בהוראות ניהול ספרים" וגורם לסנקציות כבדות.
- מעקב הכנסות - עוסקים פטורים לא עושים מעקב על הכנסות של עסק והדבר גורם לקפיצה מעל מחזור הפטור בלי לגבות מע"מ מהלקוחות ואז לשלם מע"מ מכסף הפרטי.
- הנהלת חשבונות באקסל - טעות נפוצה ביותר כאשר עוסקים פטורים מנהלים הכנסות והוצאות באקסל וחושבים שזה תחליף להנהלת חשבונות הנדרשת לפי חוק. הנהלת חשבונות בהתאם לחוק זה אחד החובות של עוסק פטור. אסור לפי חוק לנהל הנהלת חשבונות לא לפי חוק, גם כאן בביקורת מס הכנסה הראשונה עסק יקבל "אי עמידה בהוראות ניהול ספרים" וימשוך לסנקציות כבדות.
- לא משתמשים בכל ההוצאות - הרבה בעלי עסקים במיוחד עוסקים פטורים לא מנצלים את כל ההוצאות על מנת להפחית תשלום המס ותשלום ביטוח לאומי, לפעמים סכומים מגיעים לאלפי שקלים.
- לא מקזזים מע"מ - קיימים מקרים שכן ניתן לקזז מע"מ תשומות הוצאות וציוד ולקבל חזרה, זה במקרה שעוסק פטור עובר מחזור הפטור. כדאי לדעת שאפשרי לקזז מע"מ תשומות באותם מידה מהחריגה מהמחזור הפטור.
- אי ניהול פנקסי קבלות - הרבה עוסקים פטורים לא מתייחסים לניהול פנקסי קבלות באופן רציני, הדבר גורם למצבים לא נעימים מול הלקוחות ובעתיד עם רשויות המס, כי מספיק שלקוח אחד שלא קיבל קבלה ולא היה מרוצה מהשירות, יכול להלשין לרשויות המס, עוסק פטור יקבל ביקורת וחובה על עוסק פטור תהיה להוכיח שה קבלה כן נרשמה.
- אי ניהול ספרים - קורים מקרים, עוסקים פטורים לא מנהלים ספרי הזמנות, יומן טיפולים ועוד. כאשר ביקורת קטנה מפילה עוסק פטור על אי תיאום ספרים מול קבלות, וגורמים לעצמם סנקציות כבדות.
- לא הגיוניים - "לא בודקים אותנו כי אנחנו קטנים", "מי צריך אותנו" אמירות שאנו שומעים די הרבה. דווקא עסקים העוסקים הפטורים הם סקים חשודים יותר מאשר ארגונים גדולים מסודרים. במיוחד אלו שעובדים שנים כעוסקים פטורים ולא מתפתחים, כאשר מסתפקים ברווח מינימלי, לפעמים פחות משכר מינימום.
איך להתנהל מול בנק לעוסק פטור?
- בנק חשוב מאוד היום הבנק מהווה שחקן מאוד חשוב בהתנהלות עסקית, יכול לעזור במקרים קשים וגם לגמור עסק ביום בהיר אחד. חשוב לראות לבנק שאתם יודעים לעבוד עם כספים, לשמור שצריך להשקיע איפה אפשר בעסק. התנהלות נכונה מול בנק הופכת את הבנק שלך לחבר שלך והתנהלות זרקנית הופכת בנק לאויב.
- חשבון עסקי מומלץ לפתוח חשבון לעסק על מנת להפריד פעילות עסקית ותנועות פרטיות, כאשר הכל מתנהל בחשבון אחד מאוד קשה לראות ולהבין האם פעילות היא רווחית ואיפה הבעיה, ברווחיות העסק או בהוצאות הבית.
- תזרים מזומנים חלק מניהול חשבון בנק זה ניהול תזרים מזומנים, גם עוסק פטור יכול בקלות לתכנן פעילות פיננסית החודשית בעסק, לסמן בפעילות תשלומים כבדים (מיסים, ספקים, משכורות, כ.אשראי, שכירות ועוד), לגבות כספים מלקוחות מראש, ליצור פיקדון יומי לכיסוי הוצאות חודשיות (מע"מ, מס הכנסה, משכורות, תשלום לספקים), לדעת מה מקורות לגיוס אשראי מהיר (לקוחות, ספקים, בנקים, ח.אשראי, קופות פנסיה ועוד).
רואה חשבון לעוסק פטור
עוסק פטור כמו כל עסק חייב בעל מקצוע לפחות אחד מנוסה, רואה חשבון שיכול לפקח על עסק, לתת ייעוצים אם צריך, לתת עצות אם יש מקום.
הכל מתוך ניסיון, ניסיון עם לקוחות שונים אחרים, להכיר טעויות שעולות לבעלי מקצוע אחרים, לזהות ולא לאפשר לעוסק פטור לעשות אותם טעויות שאחרים עשו. בנוסף רואה חשבון חייב לראות איפה ניתן לחסוך לעוסק פטור עלויות מסוימות, בהוצאות מס הכנסה, ביטוח לאומי ותשלומים אחרים.
פעם בשנה רואה חשבון של עוסק פטור חייב לבדוק ספרי חשבונות של עוסק, פיקסי קבלות, לתת חוות דעת על אופן הניהול, תקינות, ולתקן במידה וצריך. בשנים הראשונות הדבר מאוד נחוץ למתחילים. עוד דבר מאוד חשוב לרואה חשבון של עוסק פטור, פעם ב-6 שנים בהגשת הצהרת הון, חשוב לעשות השוואת הון, לראות האם גידול בהון בין ההצהרות הון מסתדר עם הכנסות מדווחות בדוחות השנתיים במהלך שנים בין הצהרות הון. שירות שבנדון דורש ניסיון בתחום ומוחיות.
תקרת הכנסות עוסק פטור מעודכן 17.02.2023
שנה | סכום |
---|---|
2020 | 100,491 ש"ח |
2021 | 99,893 ש"ח |
2022 | 102,292 ש"ח |
2023 | 107,692 ש"ח |
2024 | 120,000 ש"ח |
התייעצו עם משרדנו
לא בטוחים איך פותחים עוסק פטור, או באיזה תיק אתם צריכים להתחיל את דרככם הראשונה כעצמאיים?
אנו בפירמת רואי חשבון EA&CO CPA מזמינים אתכם ליצור עמנו קשר טלפוני או להשאיר לנו פניה באתר. אנו מלווים עסקים בכל היקף פעילות, ושמחים להעניק שירות אישי ומקצועי.