מלבד בעלי החברה והנהלתה, הדו"חות הכספיים משמשים גם את המשקיעים, הבנקים, ספקי אשראי, ורשויות המס מאחר שהם משקפים את מצבה הפיננסי של החברה לפי היבטים שונים.
הדו"חות הכספיים כוללים ארבעה סוגים עיקריים בתוספת ביאורים:
- מאזן: דו"ח שמפרט את כל הנכסים, ההתחייבויות, וההון העצמי של החברה בנקודת זמן מסויימת.
- דו"ח רווח והפסד: דו"ח שמפרט את כל ההכנסות וההוצאות של החברה ומסכם את הרווח או ההפסד הנקי במהלך תקופת זמן מוגדרת.
- דו"ח תזרים מזומנים: דו"ח שמפרט את תנועת הכספים המזומנים בחברה (אליה וממנה החוצה) במהלך תקופת זמן מוגדרת, תוך חלוקה למזומנים מפעילות שוטפת, השקעות, ומימון.
- דו"ח שינויים בהון העצמי: דו"ח שמציג את השינויים בהון העצמי של החברה במהלך תקופת זמן מוגדרת.
- ביאורים: הביאורים מספקים תיאורים מילוליים ופירוטים נוספים לגבי הפרטים שמופיעים בכל אחד מהדו"חות הכספיים וכן מידע על פרטים שאינם כשירים להכרה בדו"חות עצמם.
מן האמור לעיל ניתן לראות שרק המאזן מספק מידע לגבי נקודת זמן מסויימת, בעוד יתר שלושת הדו"חות מספקים מידע לגבי תקופות זמן מוגדרות, בדרך כלל שנה או רבעון.
תוכן הדו"חות מוצג בהשוואה לנקודת/תקופת זמן קודמת. לדוגמא, אם מדובר בדו"ח רווח והפסד של שנת 2023, יוצגו במסגרתו גם הנתונים של דו"ח זה לשנת 2022. השוואה זו מאפשרת למי שקורא את הדו"ח להבין האם החברה צומחת ומתייעלת או נסוגה אחורה, וכיו"ב.
דו"חות כספיים של חברה פרטית יש להכין בהתאם לתקינה החשבונאית הישראלית.
דו"חות כספיים של חברה ציבורית יש להכין בהתאם לתקינה החשבונאית הבינלאומית (החל משנת 2008).
כעת נפנה להסבר מפורט יותר אודות כל אחד מהדו"חות הכספיים.
המאזן
המאזן הינו דו"ח שמפרט את כל הנכסים, ההתחייבויות, וההון העצמי של החברה בנקודת זמן מסויימת, במטרה לספק את תמונת המצב לגבי שווי החברה, גודלה, נכסיה, ויכולתה לפרוע את חובותיה באותה נקודת זמן.
המאזן מורכב משני חלקים: חלק אחד שמפרט את הנכסים של החברה, וחלק שני שמפרט את ההתחייבויות וההון העצמי של החברה; והוא מוצג לפי כלל הברזל שקובע שהנכסים = התחייבויות +הון עצמי. כלומר, שני החלקים הללו חייבים להיות שווים בערכם, ומכאן השם "מאזן" (מלשון מאוזן).
נכסים: נכסי החברה מוצגים בדרך כלל באופן יורד לפי מידת נזילותם, וזאת מהנכס הנזיל ביותר (נכס שקל לממש אותו תמורת מזומנים) ועד לנכס הכי פחות נזיל. ולכן, הסעיף הראשון בצד הנכסים של המאזן יציג "נכסים שוטפים" (נכסים נזילים שנועדו לשרת את החברה במהלך פעילותה השוטפת בטווח הקצר עד הבינוני), ואילו הסעיף השני יהיה "נכסים לא שוטפים", כגון, למשל, רכוש קבוע ונכסים לא מוחשיים.
התחייבויות: גם את ההתחייבויות נהוג לחלק להתחייבות שוטפות - התחייבויות שמועד פירעונן הוא שנה מתאריך המאזן, והתחייבויות לא שוטפות - התחייבויות שמועד פירעונן הוא שנה מתאריך המאזן.
הון עצמי: ההון העצמי הינו אחד הנתונים החשובים ביותר במאזן החברה, ואחד האינדיקטורים המשמעותיים לבחינת מצבה הפיננסי. אם סך ההתחייבויות של החברה גבוה מסך נכסיה, משמעות הדבר היא שיש לה הון העצמי שלילי, כלומר, גירעון בהון העצמי, דבר שעלול לדרדר את מצבה עד לכדי פשיטת רגל.
[שימו לב: יש להבדיל בין "מאזן" – שהינו כאמור חלק מהדו"חות הכספיים, ל-"מאזן בוחן", שאיננו מהווה דו"ח כספי, כי אם מסמך שבו מפורטות היתרות של כל כרטיסי הנהלת החשבונות בעמודות של חובה ושל זכות, וזאת על מנת לאתר טעויות שנעשו בשלב הרישום החשבונאי הבסיסי ולוודא שהחשבונות מאוזנים].
דו"ח רווח והפסד
דו"ח רווח והפסד, שמכונה בקיצור "דו"ח רוו"ה", הינו דו"ח שמפרט את כל ההכנסות וההוצאות של החברה ותוצאותיה הכספיות - רווח או הפסד - במהלך תקופת זמן מוגדרת, בדרך כלל שנה או רבעון.
דו"ח רוו"ה נועד לשקף את ביצועיה הכלכליים של החברה ותוצרי פעילותה, באופן שמפרט את ההכנסות וההוצאות של החברה במהלך תקופת הזמן המוגדרת, ואת השורה התחתונה שלה: רווח נקי או הפסד נקי בתום תקופה זו.
ככלל, הדו"ח מוצג בצורה רב שלבית ומורכבת, להבדיל מצורה חד שלבית פשוטה שבמסגרתה מפחיתים את כלל ההוצאות מכלל ההכנסות ותו לא, וזאת על מנת לאפשר לקוראי הדו"ח לנתח את מקורות הרווח של החברה.
ניתוח זה משמש בדרך כלל למציאת דרכים לייעול פעילות החברה (למשל, להבין איזו פעילות של החברה הינה רווחית ואיזו לא, מהן הוצאות החברה שכדאי או ניתן לקצץ, וכדומה) או כדי לבחון כדאיות להשקעה/רכישה/התמזגות עם החברה.
מבנה דו"ח הרוו"ה כולל בעיקרו קבוצות נתונים, תוצאות ביניים, ושורה תחתונה:
- קבוצות הנתונים העיקריות כוללות מכירות, הוצאות גולמיות, הוצאות תפעוליות, והוצאות מימון.
- תוצאות הביניים כוללות רווח גולמי, רווח תפעולי, ורווח לפני מס הכנסה.
- השורה התחתונה מציגה את יתרת הרווח הנקי או ההפסד הנקי של החברה.
דו"ח תזרים מזומנים
דו"ח תזרים המזומנים הינו דו"ח שמפרט את תנועת הכספים המזומנים בחברה במהלך תקופת זמן מוגדרת, בדרך כלל שנה או רבעון.
מדובר בדו"ח שמפרט את כל התשלומים ששולמו בפועל על ידי החברה וכן את כל התקבולים שהתקבלו בפועל בחברה במהלך אותה תקופה מוגדרת.
זהו דו"ח חשוב ביותר, שחיוני לניהול נכון של החברה, מאחר שהוא מספק תמונה עדכנית על מידת היציבות הפיננסית שלה בהתבסס על כספי המזומנים (הכסף הנזיל) שיש לה וכושר פירעונה לטווח הקצר והארוך.
דו"ח תזרים מזומנים מחולק בעיקרו לשלוש סוגי פעילויות: פעילות שוטפת, פעילות השקעה, ופעילות מימון.
מזומנים מפעילות שוטפת
פעילות שוטפת כוללת את הפעילויות העיקריות לייצור ההכנסות של החברה, ופעילויות אחרות שאינן פעילות השקעה או פעילות מימון.
חלק זה כולל כספי מזומנים בגין הכנסות שהחברה קיבלה ממכירת סחורה, מוצרים, או שירותים, וכן כספי מזומנים שהחברה שילמה בגין ההתחייבויות הכספיות שלה, כגון קניית חומרי גלם ועבודה, תשלום שכר עובדים, תשלום שכר דירה, תשלומי מסים, תשלומי ביטוחים, החזר חובות, ומימון הוצאות שוטפות נוספות.
מזומנים מפעילויות השקעה
פעילות השקעה כוללת רכישה ומכירה של נכסים קבועים (נכסים לזמן ארוך) והשקעות אחרות. חלק זה כולל כספי מזומנים שהושקעו לצורך רכישת רכוש קבוע (כגון רכישת משרד, מפעל, חנות, או מחסן), רכישת נכסים שאינם מוחשיים, מכירה וקניה של ניירות ערך, מתן הלוואות וגבייתן, מקדמות, מענקים, חוזים עתידיים, וכיו"ב.
מזומנים מפעילויות מימון
פעילות מימון עוסקת במזומנים שנובעים ממקורות מימון חיצוניים כגון הלוואות, אשראי, הנפקת מניות, תרומות, וכיו"ב.
דו"ח שינויים בהון העצמי
דו"ח שינויים בהון העצמי הינו דו"ח מציג את השינויים שאירעו בהון העצמי של החברה במהלך תקופה מוגדרת, בדרך כלל שנה או רבעון.
ההון עצמי משקף את השקעת הבעלים בחברה, והוא מורכב ממספר רכיבים עיקריים:
- הון מניות: הסכום שהושקע על ידי בעלי המניות עבור המניות שהונפקו ונפרעו על ידם.
- עודפים: הרווחים שהחברה צברה לאורך השנים ושטרם חולקו לבעלי המניות כדיבידנדים או כמניות הטבה.
- קרנות הון: חלק מיתרות הרווחים שהצטברו בחברה במשך השנים שהועבר לקרנות מיוחדות על מנת לשמש כרזרבה למקרים בלתי צפויים או למטרות מוגדרות כמו רכישת ציוד.
לעתים עשויים להיות רכיבים נוספים בהון העצמי, כגון פרמיה על מניות, שהיא ההפרש בין התמורה שהחברה קיבלה עבור המניות לבין ערכן הנקוב.
הדו"ח מציג את יתרת הפתיחה של סעיפי ההון העצמי בתחילת התקופה המדווחת, את השינויים שאירעו בהם במהלך התקופה, ואת יתרת הסגירה שלהם בסוף התקופה המדווחת.
דו"ח השינויים בהון העצמי מקושר לשני דו"חות כספיים אחרים, המאזן ודו"ח רווח והפסד, באופן הבא:
השורה האחרונה בדו"ח השינויים בהון העצמי, שמייצגת את סך כל ההון העצמי, מוצגת בתוך המאזן.
השורה האחרונה בדו"ח רווח והפסד, שמייצגת את הרווח/הפסד, מוצגת בתוך דו"ח השינויים בהון העצמי.
ביאורים
הביאורים מספקים תיאורים מילוליים ופירוטים נוספים לפריטים שמוצגים בכל אחד מהדו"חות הכספיים, וכן מידע על פריטים שאינם כשירים להכרה בדוחות עצמם.
לדוגמא, הביאורים יכולים לכלול תיאור של החברה ופעילותה, הסברים על המדיניות החשבונאית שלפיה נערכו הדו"חות הכספיים שלה, גילוי מידע שנדרש לפי תקני חשבונאות שאינו מוצג במקום אחר בדו"חות הכספיים, מידע נוסף שלא מוצג במקום אחר בדו"חות הכספיים אבל הוא רלוונטי להבנה של כל אחד מהם, והבהרות נוספות שיכולות לעזור לקוראים להבין טוב יותר את מצבה הכספי של החברה.
התייעצו עם משרדנו
בחיפושכם אחר פירמת רואי חשבון שתעניק לכם ליווי מקצועי ואישי בכל הפן החשבונאי, אנו במשרד רואי חשבון EA&CO CPA נשמח לעמוד לרשותכם בכל שאלה והתייעצות.
למידע נוסף, צרו עמנו קשר טלפוני או השאירו פניה ונשוב אליכם בהקדם.