המס חל על רווח שהופק בגין מכירה של מגוון נכסים, כגון מניות של חברה פרטית, מניות של חברה ציבורית שנסחרת בבורסה, קרנות נאמנות, קרנות השתלמות, קופות גמל, פיקדון בנקאי, פעילות עסקית, מלאי, מוניטין, ועוד. גם מכירת נכסי מקרקעין כרוכה במס רווח הון, אלא שבמקרה זה היא מכונה "מס שבח מקרקעין".
איך מחשבים את רווח ההון?
עקרונית, רווח ההון מחושב לפי ההפרש בין סכום מכירת הנכס לכלל הסכומים שהוצאו לשם רכישתו, החזקתו, השבחתו, ומכירתו של הנכס, בצירוף ניכוי הפחת של הנכס.
יש שני סוגים של רווח הון: רווח הון ריאלי ורווח הון נומינאלי.
רווח הון ריאלי
הינו רווח הון שנוצר בגין מכירת הנכס ללא סכום הרווח האינפלציוני, אשר מוטל על מכירת נכסים צמודי מדד (כגון אג"ח ממשלתי או קונצרני הצמוד למדד, קרנות נאמנות, תעודות סל, אופציות, ועוד).
כדי לחשב את רווח ההון הריאלי, יש לחשב את ההפרש שבין מחיר רכישת הנכס לבין מחיר מכירת הנכס, ולנכות ממנו את שיעור עליית המדד לצרכן.
כשמדובר בנייר ערך של יחיד שערכו צמוד למטבע חוץ או שהוא נקוב במטבע חוץ, יראו את שער המטבע כמדד, כך שרווח ההון הריאלי יהיה שווה לרווח במטבע החוץ שבו נסחר נייר הערך, כשהוא מומר לשקלים לפי שער החליפין ביום המכירה.
רווח הון נומינלי
הינו רווח הון שנוצר בגין מכירת הנכס כולל סכום הרווח האינפלציוני, אשר מוטל על מכירת נכסים שאינם צמודי מדד (כגון מק"מ - מלווה קצר מועד, אג"ח ממשלתיות בריבית משתנה, אג"ח שקלי, ועוד).
כדי לחשב את רווח ההון הנומינאלי, יש לחשב את ההפרש שבין מחיר רכישת הנכס לבין מחיר מכירת הנכס מבלי לנכות ממנו את שיעור עליית המדד לצרכן.
מהו שיעור מס רווח הון?
שיטת מיסוי מס הרווח בארץ מבדילה בין משקיע יחיד לבין חברה, כאשר לגבי משקיע יחיד היא גם מבדילה בין משקיע שהינו בעל מניות רגיל לבין בעל מניות מהותי (מחזיק לפחות ב-10% באמצעי השליטה בחברה).
שיעור מס רווח הון ליחיד
- מס רווח הון בגין מכירת ני"ע ישראלים צמודים למדד או ני"ע זרים, הינו שיעור המס השולי של היחיד, עד לתקרה של 25% לבעל מניות רגיל, ו-30% לבעל מניות מהותי, וזאת על רווח ההון הריאלי.
- מס רווח הון בגין מכירת ני"ע לא צמודים למדד, כגון איגרת חוב, נייר ערך מסחרי, מילווה, או הלוואה, הינו אף הוא לפי שיעור המס השולי של היחיד, אולם עד לתקרה של 15% לבעל מניות רגיל, ו-20% לבעל מניות מהותי, וזאת על רווח ההון הנומינאלי.
(מדרגות המס השולי נכון לשנת 2024 הינן: 10%, 14%, 20%, 31%, 45%, 47%).
שיעור מס רווח הון לחברה
שיעור מס רווח ההון לחברה הינו בשיעור מס החברות, קרי, מס ההכנסה שחל על הכנסתן של החברות, והוא מוטל על רווח ההון הריאלי.
נכון לשנת 2024, מדובר בשיעור של 23%.
לסיכום
מס רווח הון ליחיד - ני"ע ישראלים צמודים וני"ע זרים: עד 25% או 30%, על רווח ריאלי.
ני"ע לא צמודים: עד 15% או 20%, על רווח נומינאלי.
מס רווח הון לחברה: 23%, על רווח ריאלי.
מתי צריך לשלם את מס רווח הון?
מועד החיוב במס רווח הון חל רק בעת אירוע מס בלבד.
אירוע מס נוצר בעת מכירה, פדיון, או פקיעת ני"ע.
כלומר, מועד החיוב במס רווח הון נעשה רק עם ביצוע פעולה שהניבה בפועל את רווח ההון שעליו מוטל המס, כגון בעת מכירת מניות או ני"ע אחרים, קבלת ריבית מאג"ח, משיכת כספי פיקדון עם תשואה, וכדומה.
לעומת זאת, אין חיוב במס רווח הון על נייר ערך כל עוד הוא רק מוחזק בחשבון ולא נמכר, וזאת גם אם הוא לכאורה נמצא ברווח ביחס למחיר הקנייה שלו.
מתי צריך לדווח על מכירת נכס?
צריך לדווח על מכירת נכס לרשות המסים בכל מקרה של מכירת נכס, בין אם היא הניבה רווח ובין אם היא הניבה הפסד, באמצעות טופס 1399, וזאת תוך 30 יום ממועד המכירה.
כאשר המכירה הניבה רווח הון, אזי במועד הדיווח יש גם לשלם מקדמה עבור סכום מס רווח ההון שחל עליה.
עם זאת, בעת מכירת ניירות ערך סחירים בבורסה, גביית מס רווח ההון מבוצעת בדרך של ניכוי במקור על ידי הבנקים, הברוקרים, ויתר חברי הבורסה, באופן שפוטר את הלקוח מהצורך לדווח על המכירה ולשלם את מס רווח ההון.
ניכוי המס מתבצע ברמת פיקדון ולא ברמת נישום, ולכן גם פיקדון משותף נחשב לבעלות אחת לעניין ניכוי מס במקור.
ככלל, חישוב רווח ההון לצרכי ניכוי מס במקור הינו ההפרש בין התמורה נטו ששולמה בש"ח, לפי שער החליפין של יום המכירה (סליקה) לבין העלות ברוטו של נייר הערך הנמכר, כשהיא מתורגמת לשקלים לפי שער החליפין במועד הרכישה (סליקה).
האם ניתן לקזז הפסדי הון?
כשמוכרים ניירות ערך בהפסד (עלות מכירה גבוהה מעלות רכישה), נוצר הפסד הון שיכול להוות מגן מס (במובן של הגנה מתשלום מס עתידי) באמצעות קיזוז הפסד ההון מרווח הון קיים או עתידי, במטרה להקטין את שיעור חבות המס שתחול על רווח ההון.
אם מדובר בהפסדי הון שנוצרו באותה שנת מס שבה נוצרו רווחי ההון - רשות המסים תחשב אוטומטית את קיזוז הפסד ההון, ותחייב את הנישום על סכום רווח ההון נטו, לאחר ניכוי הפסד ההון.
אם מדובר בהפסדי הון שלא נוצרו באותה שנת מס שבה נוצרו רווחי ההון, אלא בשנה אחרת - על הנישום ליידע על כך את רשות המסים במסגרת הדו"ח השנתי שלו למס הכנסה לצורך ביצוע הקיזוז, אחרת הפסד ההון שלו לא יילקח בחשבון.
עם זאת, ככל שהנישום לא עשה זאת ועקב כך הוא שילם מס רווח הון עודף מאחר והוא לא קיזז הפסדים, הוא עדיין יוכל לבקש החזר מס מרשות המסים.
מי זכאי להטבות לגבי מס רווח הון?
הטבת מס למי שנולד לפני 1.1.1948
סעיף 125ד(ג) לפקודת מס הכנסה קובע שמי שהגיע לגיל פרישה חובה (בד"כ 67 לגברים ו-62 נשים) וכבר מלאו לו 55 בתאריך 1.1.2003 (כלומר, הוא נולד לפני 1.1.1948), זכאי לפטור ממס רווח הון עד לתקרה שנתית מסויימת, שמתעדכנת מעת לעת.
נכון לשנת 2024, מדובר בתקרה של 15,000 ₪ ליחיד שעומד בתנאים הללו, ותקרה שנתית בסך של 18,630 ₪ לשני בני זוג שעומדים בתנאים הללו.
הטבת מס לבני 60 ומעלה
סעיף 121(ב)(1) לפקודת מס הכנסה קובע שמי שמלאו 60 שנה עשוי להיות זכאי לשיעורי מס מופחתים על הכנסותיהם שלא מעבודה, שכוללות רווחי הון וריבית מפיקדונות ומתוכניות חיסכון, וזאת לפי גובה הכנסותיהם ומדרגות המס שנקבעו באותה שנה על הכנסות מיגיעה אישית (קרי, מעבודה).
נכון לשנת 2024, מדובר בשיעורים הבאים:
- מי שהכנסתו השנתית ברוטו מגיעה עד 84,120 ₪, זכאי לשיעור מס מופחת של 10%.
- מי שהכנסתו השנתית ברוטו הינה 84,120 ₪ - 120,720 ש"ח, זכאי לשיעור מס מופחת של 14%.
- מי שהכנסתו השנתית ברוטו הינה 120,721 ₪ - 193,800, זכאי לשיעור מס מופחת של 20%.
- מי שהכנסתו השנתית ברוטו עולה על 193,800, אינו זכאי למס מופחת, והוא יחוייב במס רווח הון רגיל, כפי שצויין לעיל (אם כי עד 25% - 30% מקסימום).
אופן מימוש הטבה זו:
- הבנקים או בתי ההשקעות מנכים מהרווחים את המס בשיעור המלא בהתאם לסוג הנכס.
- מי שזכאי להטבה צריך להגיש יגישו בקשה לקבלת החזר מס הכנסה לאחר תום שנת המס.
- מי שחייב להגיש דו"ח שנתי למס הכנסה, צריך למלא בדו"ח זה את סכום הריבית או הרווח ואת סכום המס שנוכה.
התייעצו עם משרדנו
בכל שאלה והתייעצות בנושאי מיסוי, אנו במשרד רואי חשבון EA&CO CPA נשמח לספק מעטפת שירות מלאה ויסודית.
פנו אלינו טלפונית או השאירו פניה ונשוב אליכם בהקדם.