מס החברות הינו מס נפרד ממס דיבידינדים שמוטל על בעלי המניות של החברה כיחידים, בגין הדיבידנדים שאף הם מחולקים להם מתוך רווחי החברה, אם כי לאחר ניכוי מס החברות מהם.
כלומר, המיסוי שמוטל על רווחי החברה הינו למעשה מיסוי דו שלבי:
- בשלב הראשון, מוטל מס חברות על רווחי החברה. מס זה משולם על ידי החברה עצמה.
- בשלב השני, מוטל מס דיבידנדים על רווחי החברה שנותרו לאחר ניכוי מס החברות וחולקו כדיבידנדים לבעלי המניות. מס זה משולם על ידי בעלי המניות.
קיים הבדל מרכזי נוסף בין שני המיסים הללו:
בעוד החברה חייבת לשלם את מס החברות באופן שוטף ובמועדים הקבועים בחוק (כפי שיוסבר בהמשך), אזי את מס הדיבידנדים על בעלי המניות לשלם רק במידה שהחברה החליטה לחלק להם דיבידנדים (במקום למשל להשאיר אותם בקופת החברה או להשקיע אותם בחברה כהון חוזר), אם כי גם החלטה זו יש לקבל בכפוף לתנאים המפורטים בחוק.
מהו שיעור מס החברות?
מס החברות בישראל מעוגן בסעיף 126 לפקודת מס הכנסה, ושיעורו מתעדכן מעת לעת.
נכון לשנת 2024 (והחל משנת 2018 ואילך), שיעור מס החברות בארץ הינו 23%.
יחד עם זאת, ישנן גם חברות מסוימות שזכאיות לקבל הטבות מס ולשלם מס חברות בשיעורים נמוכים יותר (ראה הסבר בהמשך הדברים להלן).
שיעור מס זה נחשב לשיעור שדומה לממוצע מס החברות במדינות ארגון ה-OECD שגם ישראל חברה בו. אולם, לא תמיד היה זה המצב בארץ. בעבר מס החברות בארץ היה בשיעור גבוה בהרבה. בתחילת שנות ה-80 של המאה ה-20, שיעור המס היה כ-60% (!) מאז גובה המס הורד בהדרגה, בדרך כלל עקב רקע משברים כלכליים שונים שאירעו בארץ ובעולם, וזאת במטרה לאושש ולהאיץ את צמיחת המשק הכלכלי בארץ ולהוציא אותו מקיפאונו.
שיעור מס החברות - שכיום כאמור הינו 23% - מוטל בארץ באופן קבוע ואחיד על כל רווחי החברה, ללא תלות בהיקף הרווחים, והחל מהשקל הראשון שלהם. כלומר, כל החברות, בין אם המדובר בחברה בראשית דרכה ועם מעט מאד הכנסות, ובין אם המדובר בחברה ותיקה עם הכנסות עתק, צריכות עקרונית לשלם את אותו שיעור של מס חברות. זאת, בניגוד לשיעור מס ההכנסה על יחידים, שמוטל בארץ באופן דיפרנציאלי, לפי גובה הכנסותיהם, ובהתאם למדרגות המס שלהם.
על מנת לחשב את סכום מס החברות שעל החברה לשלם, יש לחשב תחילה את סכום ההכנסה החייבת במס שלה. חישוב סכום ההכנסה החייבת במס של החברה נעשה על ידי חישוב הרווח החשבונאי של החברה לפי כללי החשבונאות המקובלים בארץ, וביצוע התאמות לפי חוקי המס שחלים על החברה. ולבסוף, יש כמובן פשוט להכפיל את ההכנסה החייבת במס של החברה בשיעור המס שחל עליה כדי לקבל את סכום חבות המס שלה.
מתי משלמים מס חברות?
בעוד חישוב סכום מס החברות שחל על החברה נעשה על בסיס שנתי וזאת לאחר סיום שנת המס, גביית מס החברות נעשית מראש וכבר במהלך שנת המס, וזאת מדי חודש או חודשיים (לפי היקף ההכנסות הצפוי של החברה), וכתשלום מקדמות על חשבון שומת המס השנתי. שנת המס מתחילה ביום 1.1 ומסתיימת ביום 31.12.
סכום המקדמות החודשיות נקבע אף הוא מראש על ידי רשות המיסים כאחוז מסוים משיעור המחזור (ההכנסות) הצפוי של החברה במהלך השנה בהתאם להכנסות החברה בשנים הקודמות לשנת המס השוטפת (ככל שהיו לה כאלו), ובהתאם לצפי ההכנסות שלה במהלך אותה השנה.
בתום שנת המס על החברה להגיש לרשות המיסים דו"ח שנתי שמפרט את כלל הכנסותיה והוצאותיה לצורך חישוב השומה הסופית של המס שחל עליה.
ככל שיסתבר שסכום המקדמות שהחברה שילמה גבוה מסכום השומה הסופית, החברה תהיה זכאית לקבלת החזר מס מרשות המיסים.
אם יסתבר שסכום המקדמות שהחברה שילמה נמוך מסכום השומה הסופית, החברה תצטרך לשלם את חוב המס לרשות המיסים.
הטבות לגבי מס החברות
כפי שצוין לעיל, ישנן חברות מסוימות שזכאיות לקבל הטבות ולשלם מס חברות בשיעור מופחת ככל שהן עומדות בתנאים שקבועים לשם כך בחוקים שונים, וזאת כפי שיודגם להלן.
תשלום מס חברות מופחת לפי החוק לעידוד השקעות הון
החוק לעידוד השקעות הון, תשי"ט-1959 הינו חוק ותיק שמטרתו לעודד השקעות הון ויזמות כלכלית בארץ, לרבות השקעות של חברות זרות ובינלאומיות, במיוחד בענפי התעשייה, היי-טק, מחקר ופיתוח, ובדגש על יישובי הפריפריה, וזאת באמצעות מתן מענקים או הטבות מס לחברות שעומדות בתנאים הקבועים בחוק.
הטבות המס מוענקות באמצעות שיעורים מופחתים של מס חברות ומס דיבידנדים לחברות שמוגדרות כמפעל מועדף – רגיל או מיוחד, מפעל טכנולוגי מועדף – רגיל או מיוחד, או מפעל מוטב, לפי קריטריונים שונים שמוגדרים בחוק.
כך, לדוגמא, "מפעל מועדף" הינו עסק יצרני בתחום התעשייה שהינו "בר תחרות", כלומר, מקיים לפחות את אחד מהתנאים הבאים:
- עיקר פעילותו העסקית היא בתחומי ביוטכנולוגיה, ננוטכנולוגיה, או אנרגיה מתחדשת.
- הכנסותיו משוק מסוים (כלומר, מדינה מסוימת) לא עלו על 75% מסך הכנסותיו בשנה נתונה.
- לפחות 25% מהכנסותיו מגיעות ממדינה שיש בה מעל 14 מיליון תושבים.
במילים פשוטות יותר, כדי לעמוד בקריטריונים 2 או 3, לפחות 25% מהכנסות החברה צריכים להגיע מייצוא לחו"ל.
נכון לשנת 2024, במקום לשלם מס חברות בשיעור של 23%, חברה שמוגדרת כ-"מפעל מועדף", זכאית לשלם מס חברות בשיעור של 16%, ואם היא נמצאת באזור פיתוח א' (אזורי הפריפריה או ירושלים) - 7.5%.
חברה שמוגדרת כ-"מפעל מועדף מיוחד", זכאית לשלם מס חברות בשיעור של 8%, ואם היא נמצאת באזור פיתוח א' - 5%.
חברת שמוגדרת כ-"מפעל טכנולוגי מועדף" זכאית לשלם מס חברות בשיעור של 12%, ואם היא נמצאת באזור פיתוח א' – 7.5%.
חברה שמוגדרת כ-"מפעל טכנולוגי מועדף מיוחד", זכאית לשלם מס חברות בשיעור מופחת של 6%.
תשלום מס חברות מופחת לפי שיעור המס שחל על יחידים
ישנן חברות מסויימות שרשאיות לבקש שמס החברות שמוטל עליהן יחושב כאילו מדובר בהכנסה שמשולמת לבעלי החברה או לאחד מבעלי המניות, כך שהחברה תצטרך לשלם לפי שיעור המס שחל על יחידים:
- חברת בית. חברה שנמצאת בבעלותם של לא יותר מחמישה אנשים, שאינה חברה בת של חברה גדולה יותר, ואשר כל רכושה ועסקיה מסתכמים החזקת בניינים.מסתכם בבניינים בלבד.
- חברה משפחתית. חברה שכל מנהליה הינם בני משפחה אחת שניתן לראותם כאדם אחד.
- אגודות שיתופיות שעוסקות בתוצרת חקלאית, כגון מושב או קיבוץ.
מקלטי מס לגבי מס החברות
אי אפשר לדבר על מס חברות בשיעור מופחת מבלי להזכיר גם את מקלטי המס (""tax haven): אותן מדינות שמעניקה הטבות מס למשקיעים זרים בעיקר באמצעות מס חברות (ומס הכנסה) מופחת עד אפסי, ופטור ממס בעת חלוקת דיבידנדים.
בדרך כלל מדובר במדינות קטנות יחסית, ללא תשתית כלכלית מבוססת, שמנסות למשוך אליהן משקיעים זרים שיסייעו לחיזוק הכלכלה שלהן באמצעות אותן הטבות מס.
כיום קיימות בעולם למעלה מ-100 מדינות שמשמשות כמקלטי מס, ביניהן האי ג'רזי, איי מאן, איי קיימן, איי הבתולה, קפריסין, דלאוור, ועוד.
כדי לקבל את אותן הטבות מס, על החברות הזרות להירשם באותן מדינות באופן פורמאלי. חברות אלו מכונות חברות offshore ("מחוץ לחוף"), כלומר, חברות שהפעילות העסקית שלהן למעשה מתנהלת מחוץ למדינה שבה הן רשומות באופן פורמאלי.
ייעוץ חשבונאי
פירמת רואי חשבון EA&CO CPA מתמחה בליווי חשבונאי פיננסי לחברות בע"מ ומספקת מעטפת שירותים מקצועית ומלאה.
בכל שאלה והתייעצות בנושא ראיית חשבון לחברות בע"מ, וכן לשירות הקמת חברה בע"מ, ניתן לפנות אלינו טלפונית או להשאיר פניה באתר.