русский 050-881-7217

רואה חשבון לעסק משפחתי

רואה חשבון המתמחה באופן פרטני בעסקים משפחתיים הוא מבין המומחים החשובים והמומלצים ביותר למען התייעלותו של העסק.

רואה חשבון המתמחה באופן פרטני בעסקים משפחתיים הוא מבין המומחים החשובים והמומלצים ביותר למען התייעלותו של העסק.

הכתבה איננה מדברת על חברה משפחתית לעניין מס הכנסה, זהו נושא השמור לכתבה אחרת. מדובר בכתבה רחבה וחשובה הן לעסק והן לחברה משפחתית.

 

רואה חשבון במקצועו הוא מבקר חברות, איש מקצוע המתנהל באופן תכוף מול ההנהלה ומול בעלי השליטה בארגונים. רואה החשבון נוכח באסיפות כלליות ובישיבות דירקטוריון. והכי חשוב, רואה חשבון הוא זה שיכול לקרוא דוחות כספיים של כל עסק, לפרש מצבו הכספי וכן להבין את השורה התחתונה.

 

מכאן ברור כי רואה חשבון המתמחה בעסקים משפחתיים, הינו חובה בכל הרכב חברי דירקטוריון בארגונים. מן הסתם, בחברות ציבורית קיימת חובה למינוי דירקטור חיצוני - קרי, רואה חשבון, וזה בנוסף למינוי רואה חשבון מבקר בלתי תלוי אותו חייבת כל חברה בע"מ בהתאם לחוקי מדינת ישראל.

 

חוות דעת רואה חשבון על תפעול דירקטוריון בעסק משפחתי


הכל מתחיל מראש הפירמידה; קבלת ההחלטות של הדירקטוריון בענייני אסטרטגיה, שינוי נהלים, תקנון, כללים והערכים המובילים את הארגון כעסק משפחתי.

 

משם הוראות והחלטות יורדות מטה אל עבר המנהלים, ולבסוף ליישום על ידי העובדים. רק רואה חשבון כדירקטור חיצוני, יכול לתת חוות דעת אובייקטיבית על תפעול דירקטוריון, קבלת ההחלטות ואופן יישום ההחלטות. 

 

דמיינו את הסיטואציות המאתגרות הבאות

 

  • שני אחים בדירקטוריון עם זכויות הצבעה שווה בשווה 50%/50%, אינם מצליחים לגבש החלטות. בדרך כלל כפועל יוצא ממנכ"ל שאיננו יודע מה לעשות, הארגון שוקע אט אט. למרות כל זאת, האחים ממשיכים לקיים ישיבות.
  • שלושה אחים דירקטורים עם זכות הצבעה שווה בשווה של ⅓ לכל אחד; אחד מהם משמש כמנכ"ל, מקבלים החלטות נוגדות לאח המנכ"ל. לבסוף החלטות אלו מיושמות חלקית, לא מה שהיה מצופה מארגון מסודר, רק בשביל להצדיק את המנכ"ל. כמובן התוצאות בהתאם.
  • תשעה אחים בעלי מניות, שבעה מהם דירקטורים בחברה עם זכויות הצבעה שונות. מעל 3 שנים לא מסוגלים למנות מנכ"ל חדש. לבינתיים סמנכ"ל הכספים מנהל את ה חברה. החברה מרוויחה אבל הון אנושי לא מתחדש. אין יוזמה לגיבוש העובדים ואין מי שיוביל את הארגון.

 

אלו רק שלושה סוגים שונים של מקרים. תחשבו שבמדינת ישראל מרבית העסקים הינם משפחתיים ולפי התרבות שלנו, משפחות רבות מתאפיינות בלא פחות מ-3 ילדים בכל משפחה. קיימות משפחות עם מעל 10 אחים. או במילים אחרות - לא משעמם.  

 

ביקורת של ניהול עסק משפחתי יישום כללים, תקנון, נהלים המקדמים את הארגון

 

לאחר קבלת החלטות, ובניית נהלים ותקנון מנהלים, יש ליישם תוכניות במסגרת הנהלים והתקנון של העסק המשפחתי.

 

כמו שראיתם לפי הדוגמא השניה, אחת ממשימותיו של רואה החשבון בביקורת ניהול העסק המשפחתי, היא להשיג מידה סבירה של ביטחון; האם החלטותיו ותוכניותיו של הדירקטוריון מיושמות במלואן בצורה הגונה.

 

האם מיושמים במסגרת זו כללים, נהלים תקנון וערכים המובילים את העסק המשפחתי.


אחת מן השאלות המובילות אותן רואה החשבון החיצוני צריך לשאול כדירקטור המבקר את ניהול העסק המשפחתי הוא - האם מסגרת הכללים, הנהלים, התקנון והערכים שנקבעו על ידי הדירקטוריון, אכן מקדמים את הארגון?

 

נדגים טעות שגרמה ליורשי עסק להרים את ידיהם, לאחר כעשור מרגע 'קבלת המפתחות'. 

 

במהלך תהליך העברת העסק אל הדור החדש, מייסד העסק המשפחתי הטמיע בתקנון ערכים שהובילו את הארגון בשנות ה-90. בזמנו הוא חשב שערכים אלו יעבדו תמיד. אולם בימינו העולם המודרני שתנה בקצב תדיר. אם פעם עובדים היו אומרים "תודה על כך שהיו מקבלים שכר בזמן, כיום מרואיינים שואלים את המעסיק יותר שאלות; שאלות על תרבות, על אינטרסים מחוץ לארגון, על גילאי צוות, על תחביבי הצוות וכו'. שינוי מקצה לקצה.

 

ראיית חשבון של מערכת תגמול וחלוקת כספים בעסק משפחתי

 

אחת מן הבעיות הנפוצות בארגון עסק משפחתי היא נושא חלוקת הכספים, ומערכת התגמולים והמשכורות של בני המשפחה.

 

אנחנו לא מדברים על חלוקה של דיבידנד לפי אחוזים של בעלי מניות, כי אם מדברים על כספים והטבות הנאה שזולגים דרך ערוצים אחרים, ערוצים בלתי נראים.

 

כמה מקרים ודוגמאות:

 

  • תשלום הוצאות פרטיות בסעיף הוצאות העסק
  • העסקת עובדים פיקטיביים
  • תשלום לספקים בלי לקבל תמורה או לקבלת תמורה חלקית
  • העסקת עובדים קשורים לא יעילים
  • שימוש בנכס העסק המשפחתי למטרות פרטיות

 

דוגמאות לא חסר, מקרים על גבי מקרים שמסתכמים במאות אלפי שקלים ואף במיליונים, כאשר אפילו עינו הבוחנת של מומחה לקריאת דוח"ות כספיים ייתכן ולא תאתר את הבעיה. כאשר הנתונים הללו מתקבלים ונבחנים על-ידי האסיפה הכללית, ראשית כל מבינים שזאת היסטוריה ושכבר מאוחר לדבר, ושנית מכאן ישנן שתי אפשרויות, לשכוח או בית משפט. 


מתן חוות דעת על תכנון העברת מניות, מכירה או שינוי מבנה בעסק משפחתי


בשלבים מסוימים, ולאחר ניסיונות חוזרים ונשנים, בני המשפחה המנהלים את העסק המשפחתי מבינים שהפתרון האופטימלי ביותר הינו מכירת העסק המשפחתי.


מקרים אלו יוצרים שאלות נוספות שאחת מהן היא - באיזה הרכב יש לבצע את המכירה? קיימים כמה סוגי קומבינציות אשר כל אחד מתאים ספציפית למקרה מסוים. ואין כללים חד-משמעיים שעל-פיהם ניתן לקבוע מה עדיף. 


להלן רשימה של חלק מסוגי המכירה:

  1. מכירת מניות החברה יחד עם הנכסים, ההתחייבויות, הסיכונים, ההון אנושי, ללא שינוי במבנה הארגוני. סגנון המתאים יותר למקרים של חברות ענק, עסק משפחתי מרובה נכסים והתחייבויות (הסכמים), כמות עובדים וכו'. סגנון זה, מתאים גם לבני משפחה של עסק משפחתי שאינם רוצים או לא חפצים להתעסק במכירה חלקית. כמו שאומרים AS IS.
  2. מכירת העסק המשפחתי כזכויות יוצרים, סוד וטכנולוגיה ללא הנכסים הקיימים בתוך העסק. מתאים למקרים של עסק משפחתי הכולל נכסים מניבים, שלא משפיעים על העסק המשפחתי עצמו. במקרים שכאלו, יותר נכון ומשתלם להפריד במכירה כשכל נכס ועסק משפחתי הם בנפרד, ומהווים ערך שגדול בפני עצמו, גדול יותר מאשר יחדיו. אגב, לפעמים ישנם חוזים שהם התחייבוית של עסק וניתן למכור אותם בנפרד לעסק גם. חוזים יכולים להיות גם כהתחייבות וגם כנכס אשר לא מוצגים בדוח"ות הכספיים כנכסים בלתי מוחשיים השייכים לעסק המשפחתי.
  3. מכירה חלקית או שינוי מבנה ארגוני תקף למקרה ובו בני המשפחה בדרך כלל יורשים את העסק המשפחתי, ומקבלים החלטה להכניס שותף מהתחום. שותף ימשיך לנהל ולהוביל את העסק המשפחתי עם היורשים ויחד כולם ייהנו מן הרווחים. מבחינה ארגונית, כניסתם של שותפים אפשרית בשתי וריאציות, מכירת מניות של כלל החברה או מכירת העסק בלבד ללא נכסים מניבים. במקרה של הכנסת שותפים דרך מכירת עסק ללא נכסים מניבים, הדבר מצריך פתיחת חברת בת ושרשור של מכירת עסק לחברת הבת בהחזקה משותפת עם השותף החדש.

 

קיימות אופציות רבות, וריאציות שונות ולא חסרים מקרים שונים ובעלי מאפיינים משתנים, שממבט ראשון דומים, אל במציאות שונים לחלוטין. 

 

לא פחות חשוב הוא נושא המיסוי אשר בכל וריאציה ישנו מיסוי שונה המשפיע באופן ניכר על קבלת ההחלטות.

 

התייעצו איתנו

 

ברוכים הבאים למשרד רואי חשבון אדגר אגייב.

 

בחיפושכם אחר רואה חשבון לעסק משפחתי אנו מזמינים אתכם להיוועץ עם איש מקצוע מטעם משרדנו.

 

משרדנו פועל אל מול עסקים משפחתיים בכל היקפי הפעילות, לרבות עסקים המנוהלים על-ידי עוסק מורשה וכן חברות בע"מ.

 

צרו עמנו קשר טלפוני או השאירו פניה ואנו נשוב אליכם בהקדם האפשרי.

 

שתפו ב
1