русский 050-881-7217

מדריך לעצמאיים ובעלי עסקים במלחמה

את שורות אלו אנו כותבים כשבוע לאחר פרוץ המלחמה בעזה שהחלה כתוצאה מן הפעולה הנפשעת והאכזרית של ארגון הטרור חמאס.

את שורות אלו אנו כותבים כשבוע לאחר פרוץ המלחמה בעזה שהחלה כתוצאה מן הפעולה הנפשעת והאכזרית של ארגון הטרור חמאס.

ראשית, משרדנו כואב את כאבן של המשפחות השכולות, משפחות הנרצחים, החטופים והנעדרים, משפחות חללי צה"ל וכוחות הביטחון, תושבי העוטף והחזית שבצפון.

 

מציאות זו שנכפתה עלינו, מביאה עמה מערבולת של רגשות, אך גם מצריכה מבעלי ובעלות העסקים העצמאיים.ות לפעול ולנווט את הספינה נכונה.


להלן מספר המלצות מטעם משרדנו.

 

עריכת 3 תוכניות שונות ל-3 תרחישים


ראשית כל, ה'מפלצת' תמיד מפחידה פחות כאשר יש לה גוף ויש לה פנים. ברגע שאין מדובר רק בחשש שמלווה אותנו במחשבותינו, כי אם במציאות שכתובה על דף, הרי שהדברים נראים מסודר הרבה יותר.


הורידו את הפחדים, הפחיתו מעליכם את הסטרס, ובנו לעצמכם 3 תוכניות עבודה:


התוכנית העונה על התרחיש הגרוע ביותר מבחינתכם – והיא למשל שהעסק יהיה סגור במשך חצי שנה. אנשים לא יעבדו, או שאולי תהיו במילואים שוב ושוב. 


התוכנית העונה על התרחיש האופטימי ביותר שכל המצב הנתון יסתיים בעוד שבוע, שבועיים אולי שלושה שבועות, וניתן יהיה למצוא פתרונות בינתיים עליהם נדון בהמשך.


ותוכנית אמצעית ובה נוכל לתפעל את העסק בצורה מסוימת ולהבטיח המשכיות.


סדר עדיפויות


בכל תוכנית, נתווה את סדר העדיפויות הנכון לה.


ברגע שישנה תוכנית שכזו, הרי שנדע שאיננו מוכרחים להוריד מקדמות, או לקחת הלוואות, או לסגור פעילות באופן הרמטי, או להודיע ללקוחות שבית העסק לא עובד, לסיים חוזים או להקפיא חוזים.


אנו נדע לפעול, להאציל סמכויות, להשהות פעילויות מסוימות ולהמשיך פעילויות אחרות שעדיין ניתן לערוך אותן, גם אם מדובר במתכונת מצומצמת.


צרו לעצמכם מעין נקודת ציון שבה אתם מחליטים מתי עוברים לתוכנית הבאה. ניתן לדון על כך עם רואה חשבון או יועץ עסקי. חובה עליכם לקבל תמונת מצב ברורה ככל הניתן. אל לכם להסתמך על תחושת בטן או מתח נפשי הנובע מאי-הוודאות. ההחלטות שלכם כבעלי ובעלות עסקים צריכות להסתמך על רציונל.


פעולות העומדות לרשותנו


חוסר וודאות וחוסר אונים, אלו הן שתי התחושות הקשות ביותר לכל בעל ובעלת עסק.


במסגרת תוכניות הפעולה שלכם, תוכלו להחליט על האופציות העומדות לפניכם, ונדגים זאת כך.


במידה והחלטנו לשמר את הפעילות, ולשם כך גם לשמר כספים לצורך אותה הפעילות (כגון הסכמים כלפי עובדים, ספקים, לקוחות וכן הלאה), הרי שמומלץ לבחון תשלומים אותם ניתן לדחות לעת עתה.


פעולה נוספת שתוכלו לעשות, היא לבקש מלקוחות מקדמות עבור מוצרים או שירותים עבורם לא ביקשתם מקדמה קודם לכן.


בשיחה עם רואה החשבון שלכם, תוכלו לבחון את היקף הירידה בהכנסות כתוצאה מן המלחמה / האירוע הבטחוני ולהוריד את מקדמות המס הצפויות. לעתים ייתכן וניתן יהיה לדחות אותן בהחלטה מיוחדת שתצא מטעם הממשלה.


בד בבד, מומלץ ליצור קשר עם הבנק, להתעניין בתנאי הלוואות, סכומים ואפשרויות אשראי. במצב המלחמה בו אנו נתונים היום, ייתכן מאוד וייפתחו הלוואות בערבות המדינה בדומה לתקופת הקורונה.


לשמור על קור רוח


חוסר הוודאות הוא מאתגר, אך חשוב מאוד לנסות ולחשוב על הדברים בצורה שקולה ונכונה.


ביטול מקדמות הוא פעולה שלעתים אנו רצים לעשותה בשלב מוקדם מדי. ייתכן והמצב הלא-שגרתי דווקא יוביל לעלייה בהיקף הפעילות של העסק. כך למשל, עסק שאנו מלווים בתחום המתנות, חווה עלייה בימי המלחמה וזאת לאור העובדה שרבים מבקשים לשלוח מארזי מתנה לאיחולי החלמה מהירה. זוהי דוגמה מצערת לכל הדעות, אך היא משקפת את העובדה שאל לנו להוריד מקדמות רק בשל תחושת בטן.
 

כמו-כן, זכרו כי במידה ופעילות העסק פחתה, הרי שתוכלו לקבל החזרי מס בבוא העת.

 

וכמילות סיכום, אנו מאחלים לכם ולכל עם ישראל, שנדע ימים בטוחים ושקטים.
 

שתפו ב
1